Το e-TRACK ως μέσο καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών

Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών

Η ΕΜΦΑΣΙΣ Τηλεματική σε συνεργασία με τη Talent Α.Ε. Πληροφορικής παρέδωσαν, στα πλαίσια του προγράμματος «Καινοτομία στα Ιόνια Νησιά», ένα πρωτοποριακό για τα Ευρωπαϊκά και όχι μόνο δεδομένα Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνου δασικών Πυρκαγιών (ΠΣΔΚΔΠ). Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα, από τα μέσα Μαΐου του 2007, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στην Κέρκυρα, αποτελεί δε βασικό εργαλείο πληροφορικής και διοίκησης (Control-Command-Coordinate-Communicate) για την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (Π.Δ.Π.Υ.) Ιονίων Νησιών ενισχύοντας σημαντικά τα μέσα καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών.

Το πρωτοποριακό σύστημα αξιοποιώντας γεωγραφικά, χωρικά, μετεωρολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με έξυπνες τεχνικές και αλγορίθμους, επεξεργάζεται, διαχειρίζεται και παρέχει στους χρήστες του πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών για το καλύτερο συντονισμό των πυροσβεστικών μονάδων τόσο πριν όσο και μετά την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς.

«Καρδιά» του συστήματος αποτελεί η καινοτόμος τηλεματική πλατφόρμα τεχνολογίας e-TRACK της ΕΜΦΑΣΙΣ Τηλεματικής που βρίσκεται σε λειτουργία για περισσότερα από 8 χρόνια, σε πάνω από 200 εταιρίες και σε πάνω από 2.500 οχήματα.

ker1

Μετεωρολογικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από έναν εκ των 6 ΑΜΣ που έχουν εγκατασταθεί στο νησί της Κέρκυρας. Διακρίνεται το Πυροσβεστικό Όχημα 2815 στο χώρο του αεροδρομίου.

Αρχιτεκτονική του συστήματος

Το ΠΣΔΚΔΠ απαρτίζουν τα ακόλουθα υποσυστήματα:

  • Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS): Περιέχει και διαχειρίζεται χωρικά δεδομένα της καλυπτόμενης περιοχής.
  • Μοντέλο Πρόγνωσης Διασποράς Πυρκαγιάς: Προβλέπει τη χρονική εξέλιξη της πυρκαγιάς βασιζόμενο στο μοντέλο προσομοίωσης BehavePlus αξιοποιώντας δεδομένα μορφολογίας εδάφους, βλάστησης, καύσιμης ύλης, θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας και διεύθυνσης-ταχύτητας ανέμου.
  • Εντοπισμού θέσης οχημάτων: Επιτρέπει στους χρήστες του συστήματος να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την ακριβή γεωγραφική θέση καθενός από τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ο σχεδιασμός, υλοποίηση και εγκατάσταση του τηλεπικοινωνιακού και τηλεματικού εξοπλισμού σε σταθερούς (ΑΜΣ) και κινητούς μετεωρολογικούς σταθμούς (Πυροσβεστικά Οχήματα) καθώς και του δικτύου επικοινωνίας έγιναν από την Έμφασις Τηλεματική. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του λογισμικού εφαρμογής έγιναν από την Talent Α.Ε. Πληροφορικής.

Ο εξοπλισμός 20 Πυροσβεστικών Οχημάτων (ΠΟ) περιλαμβάνει εξοπλισμό ειδικού τύπου ανθεκτικού υπολογιστικού συστήματος (rugged tablet-PC), τηλεπικοινωνιακών, τηλεματικών και δικτυακών τεχνολογιών και συστημάτων (e-TRACK, GPRS, WiFi), ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες του ΠΣΔΚΔΠ να αξιοποιήσουν όλη τη διαθέσιμη πληροφορία (θέσεις ΠΟ, σημείο εκδήλωσης πυρκαγιάς κλπ).

Όλη η πληροφορία απεικονίζεται σε έναν αναλυτικότατο δυσδιάστατο (2D) ή τρισδιάστατο (3D) χάρτη της Κέρκυρας. Επιπροσθέτως σε 10 ΠΟ έχει εγκατασταθεί μετεωρολογικός εξοπλισμός σε πτυσσόμενο ιστό ηλεκτρικά ελεγχόμενο. Ο μετεωρολογικός εξοπλισμός περιλαμβάνει αισθητήρα ταχύτητας– κατεύθυνσης ανέμου και θερμοκρασίας-σχετικής υγρασίας. Για να υπάρχει πληρότητα στα μετεωρολογικά δεδομένα με τα οποία τροφοδοτείται το σύστημα έχουν εγκατασταθεί στο νησί της Κέρκυρας 6 αυτόνομοι Αυτόματοι Μετεωρολογικοί Σταθμοί (ΑΜΣ) με αισθητήρες πανομοιότυπους με αυτούς των οχημάτων.

ker3

Αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός

 

ker4

Πυροσβεστικό όχημα με Δικτυακό, Υπολογιστικό και Μετεωρολογικό εξοπλισμό.

Τα δεδομένα των κινητών και σταθερών σταθμών μεταδίδονται στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας Kέρκυρας μέσω της τηλεματικής πλατφόρμας e-TRACK η οποία παρέχει δυνατότητες διασύνδεσης:

  • WWAN (Wireless Wide Area Network), με ενσωματωμένο GSM/GPRS modem.
  • WLAN (Wireless Local Area Network), με ενσωματωμένο WiFi access point.
ker5
Αναρτημένος Ιστός
ker6
Ruggedized Tablet PC

ker2

Αρχιτεκτονική ΠΣΔΚΔΠ

Γεγονός

Το 2000 εκδηλωθήκαν στη χώρα μας πάνω από 2500 πυρκαγιές και καήκαν περισσότερα από 140.000 εκτάρια. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ δυστυχώς ξεπεράστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε με απολογισμό μεγαλύτερο των 260.000 εκταρίων, έκταση η οποία ισοδυναμεί με αυτή του νομού Μαγνησίας. Οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών μεγέθους όπως οι φετινές έχουν ανυπολόγιστες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες όπως η καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας, η διατάραξη του οικοσυστήματος, η υποβάθμιση περιβάλλοντος, ο οικονομικός μαρασμός κ.α.

Οφέλη

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Μπορεί η τεχνολογία να συνδράμει στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών; Όπως διατυπώνει, στο περιοδικό «Πυροσβεστική Επιθεώρηση», ο υπεύθυνος συντονισμού του ΠΣΔΚΔΠ και Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας Επιπυραγός κ. Βασίλειος Π. Ζήσης «Η εισαγωγή της τεχνολογίας και στον επιχειρησιακό τομέα του Πυροσβεστικού Σώματος πιστεύω ότι θα βοηθήσει σημαντικά στον χρόνο απόκρισης των πυροσβεστικών δυνάμεων και θα διευκολύνει τους επικεφαλής στη λήψη διαφόρων αποφάσεων».

Σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο το ΠΣΔΚΔΠ βοήθησε σημαντικά στη διοίκηση, έλεγχο, συντονισμό και επικοινωνία των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας και ενώ εκδηλωθήκαν αρκετές πυρκαγιές καμία από αυτές δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις με συνολικό απολογισμό καμένης γης μερικών δεκάδων εκταρίων.

pdf-iconΚατεβάστε το case study για την πυροσβεστική υπηρεσία Κέρκυρας

 
  • Greek
  • English

Έμφασις Τηλεματική ΑΕ

Λ.Μεσογείων 123 & Κριμαίας 1
ΤΚ 11526
Αθήνα
Τηλ. 210 6923100
Fax. 210 6923120

logo-emfasis.jpg
e-FUEL τηλεματική παρακολούθηση και έλεγχος καυσίμου

cosmote_etrack